вторник, 12 юли 2011 г.

Средства за дезинформация - Хипнотизатори


Резюме: Хипнотизаторът е обучен да направлява клиента си до постигане на променено състояние на съзнанието, което е достатъчно дълбоко, че да получи достъп до подсъзнанието. Хипнотичният транс е едно цяло, състоящо се от внушаемост и дисоциация. Изследователите на отвличанията обикновено приемат хипнозата като изследователски инструмент, предназначен да помогне на техния субект да възстанови спомените от отвличането, които са недостъпни, поради това, че по време на отвличането е бил в променено състояние на съзнанието или че похитителите са му инсталирали екраниращи спомени и постхипнотични команди да забрави. Хипнотизирани субекти могат да бъдат също така използвани за наблюдение от разстояние, за проучване на миналото и бъдещето на евентуален живот и като пасивни инструменти за канализиране на други същества. 

Сила на източника: Извънземни и военни фракции могат да инсталират в похитените екраниращи спомени с множество безотказни пластове, да инсценират заблуждаващи сценарии на отвличане и да се включат в ума на хипнотизирания субект, за да говорят чрез него, докато той е в безсъзнание. 

Слабост на носителя: Хипнотизаторите могат да не разберат кога си имат работа с източници на дезинформация, проявяващи се чрез техните клиенти. Ако те не осъзнаят, че екраниращите спомени се спотайват под по-дълбоки екраниращи спомени, те може да проникнат само до екраниращия спомен-примамка и да приемат следващия със сигурност истински. Същото е и при инсценираните отвличания, където онова, което се спомня всъщност е онова, което е преживяно, но самото преживяване е инсценирано за похитения за отвличане на вниманието. Освен това, ако хипнотизираното лице стане инструмент, чрез който даден дезинформатор може директно да говори, то хипнотизаторът е в жив контакт с някого или нещо, което може да се възползва от неговата слабост. 

Сила на носителя: Информацията, която може да се извлече чрез хипноза е завладяваща, забавна и понякога проверяема. Затова тя има голяма привлекателност и се ползва с уважение в областта на неконвенционалните изследвания. Тя може да се използва също така и от академичните учени като изследователско допълнение за разширяване на тяхната банка от данни. Както в случая с канализирането, понеже онова, което се казва, не може винаги да се провери, дезинформацията може да бъде толкова творческа и фантастична, колкото се иска от нея. 

Слабост на аудиторията: Дезинформацията се осланя на предположението, че онова, което се извлече чрез хипноза, ако не е изфабрикувано от субекта или въведено от хипнотизатора чрез насочващи въпроси, най-вероятно е истина. С други думи, това е погрешното заключение, че „ако не е субективно и невярно, то е обективно и вярно", което пренебрегва възможността за обективна измама. В обичайните случаи, където не са намесени измамни намерения, хипнозата наистина може да бъде надеждна, но доверието и уважението, които хипнозата печели чрез надеждни случаи, не трябва да се пренася сляпо на потенциално дезинформативни случаи.

Том Монталк

Няма коментари:

Публикуване на коментар